Eerste hulp bij Usenet

Eerste hulp bij Usenet

Usenet, wat is het eigenlijk en wat kun je er eigenlijk mee? Veel mensen weten helemaal niet wat het precies inhoudt. We willen graag dat meer mensen wat bekender worden met Usenet en dan vooral met de voordelen ervan. Daarom lees je in deze blog precies wat het inhoudt en leggen we je wat begrippen uit zodat jij makkelijker met Usenet uit de voeten komt. Nieuwsgierig naar Usenet en de uitleg die we voor je hebben opgesteld? Lees dan snel verder.

Usenet in een notendop

De uitgebreidere benaming van Usenet is Unix User Network. Dit Unix User Network is een software die draait op een software die draait op een heel groot netwerk van servers en computers van over de hele wereld. Door de grootte van het netwerk is het netwerk erg stabiel, daarom heb je altijd een goede verbinding. Om Usenet te gebruiken heb je een abonnement nodig, deze sluit je af bij een provider. Met dit abonnement krijg je toegang tot de vele verschillende servers en veel verschillende fora. Op deze fora vind je uiteenlopende informatie en bestanden over hele variërende onderwerpen die je kunt downloaden.

Free Server of payserver?

Om gebruik te kunnen maken van Usenet betaal je dus aan een Usenet-service provider. Er is echter wel onderscheid te maken tussen een payserver en een free server. De freeservers zijn vaak echter erg beperkt. De meeste payservers bieden de mogelijkheid om meerdere connecties tegelijkertijd te maken. Op deze manier kun je in meerdere nieuwsgroepen, verschillende bestanden downloaden. Om zeker te weten of de payserver wel is wat je zoekt bieden de meeste servers de mogelijkheid om het eerst uit te testen. Dit kun je zien als een gratis ‘proefperiode’. Bevalt de payserver je niet na de proefperiode? Dan kun je van je aankoop afzien. De free server is gratis om te gebruiken maar hiermee zal je vaak niet bereiken wat je zoekt wanneer je Usenet gaat gebruiken.

Wat is retentie?

Usenet is een heel ander soort netwerk dan het internet. Eén van de grootste verschillen is dat er bij Usenet sprake is van retentie. De letterlijke definitie van retentie is ‘vertraagd afgeven of vasthouden van iets’. De bestanden op Usenet staan namelijk altijd voor een bepaalde tijd op een server. De retentie is dus de tijd dat een bestand gedownload kan worden. Hoe langer de retentie, hoe meer gebruikers iets aan het bestand hebben.

Meer uitleg?

Heb je interesse in een bepaald onderwerp, ben je iemand die nieuwe artiesten het eerst wil sporten of bepaalde politieke belangen op de voet wil volgen? In welk onderwerp je ook geïnteresseerd bent, het is allemaal terug te vinden op Usenet. Als je meer wil weten over Usenet of over de bijbehorende begrippen raden we je aan op de website van Viper News eens te bezoeken. Hier staat een volledige uitleg over het gebruik van Usenet zodat je helemaal up to date bent.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *