Wat is nu eigenlijk Black Friday

Wat is nu eigenlijk Black Friday?

De laatste jaren is de term Black Friday ook in ons land steeds populairder geworden. Het is oorspronkelijk dag na Thanksgiving die wordt gezien als het begin van het seizoen voor de kerstaankopen. Echte Amerikaanse taferelen blijven in ons land voorlopig achterwege. Er staan hier geen honderden mensen de hele nacht voor de deuren van de winkels te wachten om daarna in razend tempo hun kar vol te laden en met andere consumenten te ruzi├źn. Maar net als in de Verenigde Staten bieden ook Nederlandse winkeliers op en rond deze dag hun producten met grote kortingen aan. Op luminablog.nl vind je de reviews over deze winkels en de artikelen die zij aanbieden.

Waar komt de term Black Friday vandaan?

De meningen over hoe de term Black Friday ontstaan is lopen uiteen. De goudcrash die in september 1869 op een vrijdag veroorzaakt werd door Jay Gould en James Fisk wordt door velen als de originele Black Friday gezien en had dus niets te maken met winkeliers die hun producten met hoge kortingen te koop aanboden. Integendeel, door de crash kwamen veel aandelen in een vrije val waardoor er veel faillissementen veroorzaakt werden. In de jaren 50 van de vorige eeuw begon de politie van Philadelphia de term te gebruiken tijdens de enorme verkeersdrukte die er op de vrijdag na Thanksgiving ontstond door de verkeersdrukte in en rond de stad. Uiteindelijk werd de term pas in 1981 commercieel bekend omdat het de eerste dag van het jaar was dat winkeliers winst begonnen te maken. Het was en is namelijk wat boekhouden betreft nog steeds de gewoonte verliezen in het rood en winsten in het zwart te vermelden. Welke versie je ook gelooft, het is inmiddels ook in Nederland de dag dat je fantastische Black Friday deals te pakken kunt krijgen.

Hoe Black Friday verandert

Inmiddels worden de eerste aanbiedingen van het seizoen allang niet meer alleen op deze vrijdag na Thanksgiving verkocht. Steeds meer winkels en bedrijven beginnen al dagen eerder met het aanbieden van de kortingen omdat ze allemaal zoveel mogelijk klanten willen trekken. En al die aanbiedingen stoppen niet zodra het zaterdag wordt. Inmiddels is Black Friday daardoor uitgegroeid tot de week voor en het weekend na de vrijdag en eindigt op Cyber Monday. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden worden er op deze maandag veel aanbiedingen op het gebied van consumentenelektronica aangeboden. Het is de dag geworden om dure producten zoals smartphones, tablets, laptops en televisies aan te schaffen.

Maar wees wel beducht op slimme verkooptrucjes van winkeliers en online shops. Als je inderdaad op zoek bent naar bepaalde producten met kortingen dan is het verstandig om enkele weken voor Black Friday de prijzen te vergelijken. Er zijn namelijk ook in ons land gevallen bekend van winkeliers die hun prijzen enkele dagen voor de dag verhoogden. Zo werden de duurdere producten met een hoge korting aangeboden. Uiteindelijk blijkt in zulke gevallen de korting dus helemaal zo hoog niet te zijn. Pas ook op hoeveel je uitgeeft tijdens deze periode. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw financiele situatie door te veel uitgaven in de rode cijfers beland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *