Kaas maken

Zelf kaas maken  

Dingen zelf maken is hartstikke leuk en bovendien ook erg lekker om te doen. Kaas maken is een echt ambacht maar toch is dat wel iets wat je thuis kunt doen. Wil je weten hoe? 

Wat heb je nodig?

Zelf verse kaas maken is niet erg makkelijk om te doen maar het is niet onmogelijk. Je hebt er een aantal ingrediënten voor nodig om dit te maken en het zijn niet meteen ingrediënten die je bij de supermarkt op de hoek kunt gaan halen. De melk, het water en het zout dat is nog wel te doen maar het zuursel en stremsel wat je nodig hebt dat is daar niet te verkrijgen en zal je via een kaasboer of een melkboer moeten proberen. Je moet je van tevoren wel even bedenken of je melk van een geit of van een koe gaat gebruiken. Beide hebben een compleet andere smaak en dat proef je logischerwijs terug in de kaas.

Van melk tot kaas

Kaas maken is best wel een moeilijk en ingewikkeld lang proces. Het is niet iets wat je zomaar even doet. Hiervoor moet je echt de tijd nemen en het stapje voor stapje doen. Omdat het zo’n lang proces is kunnen wij het niet helemaal hier gaan bespreken hoe of dat het precies moet maar we kunnen wel zeggen dat het een aantal processen moet doorstaan. Het is vooral een kwestie van alles rustig aan doen en het de tijd geven. 

Lekker bij de kaas

Wanneer je een lekkere kaas hebt gemaakt dan wil je natuurlijk ook wat anders lekkers erbij. Denk bijvoorbeeld aan een goed glas wijn, maar ook een lekkere snee brood is er overheerlijk bij. Brood kan je ook zelf bereiden. Zelf vers brood maken is iets heel anders dan zelf kaas maken maar daarom niet minder leuk om het te doen.

Wat heb je nodig om brood te maken

Om brood te maken kun je de ingrediënten wel gewoon bij een supermarkt halen. Met brood bakken kan je ook heerlijke variëren. Je kunt er verschillende zaden en noten in doen. Je kunt het zelfs maken met verschillende soorten meel en dus ook verschillende soorten brood. Zo heb je behalve het alom bekende wit, bruin en volkorenbrood bijvoorbeeld ook brood wat gemaakt is van zuurdesem. Zuurdesem wordt in ons land steeds bekender. Het was voorheen vooral in Duitsland erg bekend maar het komt nu langzaamaan ook steeds meer in Nederland naar voren. Zuurdesem is namelijk erg goed voor de darmflora en het bevat vitamine B. Er zijn mensen die bekend zijn met diabetes die zweren bij het eten van zuurdesembrood omdat het zou helpen om de insuline onder controle te houden. Door het eten van zuurdesembrood zouden ze minder last hebben. Brood bakken kan je in een blik doen, maar het kan ook gewoon op een plaat. Het is maar net waar je zelf voor kiest. Soms zijn er mensen die hun brood op een bepaalde manier vlechten. Hmmm krijg jij al trek?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *